אונקולוגיה בתקופת מגפת הקורונה: אבחון, טיפול, וחיסונים
פברואר 2021
מגפת הקורונה תפסה את מרבית תשומת הלב הציבורית ודחקה הצידה כמעט כל נושא אחר. ועם זאת, חשיבות הגילוי המוקדם של גידולים, והצורך להעניק טיפול מיטבי למי שאובחן – נותרו כשהיו.
זיהוי גידולים בשלב מוקדם של המחלה
בישראל זמינות בדיקות סקר לגילוי מוקדם של גידולי השד, גידולי המעי הגס, וגידולי צוואר הרחם, ובחלק מהאוכלוסיות בסיכון מוגבר גם בדיקות נוספות. הבדיקות מזהות גידולים בשלב מוקדם של המחלה, עוד טרם שהופיעו ממצאים או תסמינים הקשורים בגידול, ויכולות להציל חיים. בדיקות הסקר ממשיכות להיות זמינות בישראל.
בתחילת 2020 ראינו ירידה בהיענות לבירור נוסף של ממצאים שעלו כבלתי תקינים בבדיקות סקר. אנו מקווים שכעת, שחלק ניכר מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חוסן והחיסונים זמינים, תשוב היענות גבוהה לבדיקות הסקר ולכל בירור נדרש.
הצורך בטיפול אונקולוגי היה ועודנו בעדיפות גבוהה בסדר היום
הסרטן לא נעלם בגלל הקורונה ויש לתת מענה רפואי הולם למי שחלה. בתחילת 2020 התפרסמו ראיונות עם מובילי דעה באירופה שהתייחסו לסדרי עדיפויות ציבוריים בעת המגיפה, כאשר צוותים ומשאבים רבים בבתי החולים הוסטו לטובת חולי הקורונה.. בצרפת למשל, הוגדרו קריטריונים לתיעדוף טיפולים בחולים אונקולוגים מחשש שהטיפול המיטבי לא יתאפשר לכולם. לשמחתנו בישראל הנושא לא על הפרק! הצוותים האונקולוגיים ממשיכים לטפל בחולי הסרטן, והמשאבים הנדרשים לטיפולים מיטביים נשמרים.
תכנית הטיפול האונקולוגי
כאשר קיימת עלייה בעומס אשפוזים של חולי קורונה קשים בבתי החולים וביחידות טיפול נמרץ, יכול להתפתח מחסור במיטות התאוששות הנדרשות אחרי ניתוחים מורכבים. במידה ונדחה ניתוח אונקולוגי, יש לשקול התחלת טיפול סיסטמי שתוכנן לאחר הניתוח לתקופה הטרום ניתוחית. המלצות אלו מתקבלות בדיוני צוות רב מקצועי בנוכחות כירורגים ואונקולוגים.
שיקולים נוספים בבחירת טיפול לוקחים בחשבון את הצורך להפחית ביקורים מיותרים של חולים בבתי החולים. אפשר לשקול כדורים של כימותרפיה במידה והם זמינים לתרופה שלרב ניתנת לווריד, וכן מתן טיפולים הדורשים עירוי במרווחי זמן ממושכים יותר מהמקובל (אפשרי בחלק מטיפולי אימונותרפיה, על ידיי מתן מנה גבוהה יותר במרווח זמן כפול).
מעקב מרחוק אחר מטופלים יציבים ומחלימים
כפי שבתחומים אחרים פגישות הזום החליפו פגישות אישיות, “טלה-רפואה” הפכה שיטה מקובלת לתקשורת בין רופא ומטופל. ביקורי מרפאה למעקב של מטופלים יציבים ומחלימים מתבצעים כיום פרונטלית או מרחוק. בעת הביקור הרופא יכול לעיין בבדיקות דימות במידה ובוצעו במוסד הרפואי, ולהוציא הפניות חדשות. מרשמים דיגיטליים הנשלחים לבתי המרחקת זמינים בקופות החולים.
חיסוני קורונה לחולים אונקולוגיים
חולים אונקולוגים והמטולוגים בטיפול סיסטמי פעיל, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סיבוכים קשים מתחלואה בקורונה, והיו מהקבוצות המועדפות הראשונות למתן החיסון. ככלל, חולים אונקולוגים מפתחים תגובה חיסונית ביעילות גבוהה בדומה לאוכלוסייה הכללית.
במטופלים המקבלים תכשירים המעוררים את מערכת החיסון (אימונותרפיה), קיים חשש תיאורטי שבעקבות החיסון תתפתח תגובת יתר של המערכת החיסונית. יחד עם זאת, כדאי לזכור שמטופלים אלו מקבלים חיסוני שפעת וחיסונים אחרים בשגרה ללא חשש. בכל שאלה הקשורה בחיסון ותזמון שלו ביחס לטיפול כדאי להתייעץ עם האונקולוג המטפל.
אחרי החיסון
כאב קל וזמני בזרוע בה הוזרק החיסון, ונפיחות חולפת בקשר לימפה בבית השחי באותו הצד, שכיחים אחרי חיסונים כולל כנגד שפעת וקורונה. במידה ומתבצעות בדיקות דימות הכוללות אזור בית השחי (כמו אולטרה-סאונד, ממוגרפיה או בדיקת פט-סיטי) בסמוך לחיסון כדאי ליידע את צוות מכון הדימות על היד בה הוזרק החיסון.
בברכת בריאות שלמה!