האם טיפול משולב בפמברוליזומאב ולנבטיניב עדיף על טיפול כימי מקובל, בחולות עם גידולי רחם גרורתיים שמחלתן התקדמה אחרי טיפול כימי מבוסס פלטינום?
גידולי הרחם אינם מיקשה אחת של גידולים, וברמה המולקולרית מקובל לחלק אותם ל-4 תת-קבוצות כאשר בשתיים מהקבוצות (POLE positive/Ultra mutated ו-MSI-High/dMMR המהווים יחד כשליש מכלל הגידולים) קיימת שכיחות גבוהה מאד של מוטציות בגנים מרובים בגידול, והם רגישים לטיפול בתרופות המעוררות את המערכת החיסונית דוגמת מעכבי PD1. תכשיר פמברולוזיומאב המשויך לקבוצת מעכבי PD1, מותווה לטיפול בגידולי רחם גרורתיים המשויכים לקבוצת MSI-High/dMMR ונמצא בסל הבריאות בישראל בהתוויה זו לאחר טיפול סיסטמי מקובל.
מחקר Keynote775/Study309 הוא מחקר מבוקר פאזה 3 רב-מרכזי שהשווה טיפול במשלב של פמברוליזומאב (מעכב PD1) ו-לנבטיניב (מעכב חלבונים מרובים ממשפחת TKI), לעומת טיפול כימי מקובל בקווים מתקדמים באחת מהתרופות: דוקסורוביצין, או פקלייטקסל. המועמדות למחקר היו מטופלות עם גידול רחם גרורתי שמחלתן התקדמה לאחר טיפול כימי אחד מבוסס פלטינום למחלה גרורתית. שאלות המחקר הראשוניות כללו: הישרדות ללא התקדמות הגידול Progressive free survival (PFS) בהערכה חיצונית אובייקטיבית, וסך ההישרדות Overall survival (OS) בכלל החולות עם סרטן רחם גרורתי, ובתת-הקבוצה ללא dMMR המכונה pMMR.
נכללו 827 משתתפות ביניהן 130 עם גידול מסוג dMMR ו-697 עם pMMR. הבדיקה המולקולרית לסווג הגידולים נעשתה במעבדה מרכזית. בחציון מעקב 11.4 חודשים לכלל המשתתפות, נמצא יתרון מובהק ב-PFS בכלל החולות עם חציון של 7.2 חודשים במשלב החדש לעומת 3.8 חודשים בטיפול המקובל, ו-6.6 חודשים לעומת 3.8 חודשים באלו עם pMMR בהתאמה. כמו כן נמצא יתרון מובהק ב-OS בכלל החולות עם חציון הישרדות של 18.3 חודשים במשלב החדש לעומת 11.4 חודשים בטיפול המקובל, ו-17.4 חודשים לעומת 12 חודשים באלו עם pMMR בהתאמה. שעור התגובה עלה פי 2 במשלב החדש והיה כ-30% לעומת 15% בטיפול המקובל. שעור תופעות לוואי בדרגה 3 ומעלה היה גבוה יותר במשלב החדש ועמד על 89% לעומת 73% בזרוע הביקורת. תופעות הלוואי השכיחות ביותר הקשורות בטיפול במשלב החדש היו יתר לחץ דם, תת-פעילות של בלוטת התריס, שלשולים ובחילה.
המחברים הסיקו שבנשים עם גידול רחם גרורתי לאחר קו טיפול כימי מבוסס פלטינום, מתן פמברוליזומאב ולנבטיניב יעיל יותר מהתרופות המקובלות. תופעות הלוואי מוכרות ממחקרים קודמים וניתנות לטיפול.
המחקר הוצג בכינוס וירטואלי של SGO במרץ 2021
מידע נוסף על תכנון המחקר https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03517449
פרסום התוצאות (אבסטרקט 11512)
https://157slyoyo4y17zpa538hczs1-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/01/FRIDAY_2021-Virtual-Annual-Meeting-on-Womens-Cancer.pdf
טיפול משולב זה אינו כלול בסל הבריאות לגידולי רחם גרורתיים בישראל.