מידע חדש על טיפולי אימונותרפיה בגידול מתקדם של צוואר הרחם
גידולים ממאירים של צוואר הרחם קשורים לרב בחשיפה לווירוסים ממשפחת הפפילומה וניתן למנע אותם על ידי חיסון כנגד וירוס זה או על ידי וטיפול בשינויים טרום סרטניים המתגלים בבדיקות סקר. המחלה אינה שכיחה בישראל אולם בהסתכלות עולמית מדובר בגידול ה-4 בשכיחותו בנשים, ובשנת 2018 דווח על 570 אלף מקרים חדשים ו-311 מקרי פטירה שיוחסו למחלה. כאשר הגידול פולשני, וממוקם לצוואר הרחם ו/או אזור סמוך, הטיפול הוא מקומי בניתוח או בקרינה משולבת בטיפול כימותרפיה. כאשר המחלה גרורותית או נשנית מקומית באופן שאינו ניתן להסרה, קו הטיפול הראשון המומלץ הוא שילוב של כימותרפיה (בדרך כלל מבוססת פלטינום) עם תכשיר ביולוגי המונע יצירה בלתי תקינה של כלי דם בגידול וקרוי bevacizumab. כיום קיים מידע על טיפולי אימונותרפיה בתכשירים המעודדים את מערכת החיסון לתקוף את הגידול, בקווי טיפול מתקדמים, אולם מרביתו מעבודות במספר מצומצם של מטופלות. אחד התכשירים Pembrolizumab רשום בישראל וכלול בסל הבריאות עבור חולות עם גידולים שיש בהם ביטוי של חלבון PDL1.
במאי 2021 פורסמו לראשונה תוצאות מחקר מבוקר EMPOWER-Cervical 1/GOG-3016/ENGOT-cx9 במפגש וירטואלי של חברי האיגוד האונקולוגי האירופי ESMO (European Society of Medical Oncology) . מדובר במחקר רב-מרככי בתווית פתוחה ב- 608 חולות עם סרטן צוואר רחם מתקדם שמחלתן התקדמה אחרי קו טיפול כימי במחלה גרורתית, וטופלו באחת מזרועות הטיפול : 1. טיפול מסוג אימונותרפיה בתכשיר cemiplimab (נוגדן ממשפחת מעכבי PDL1) שניתן לווריד אחת ל-3 שבועות 2. טיפול כימי לבחירת הרופא באחד מהתכשירים המקובלים למחלה (pemetrexed, vinorelbine, gemcitabine, irinotecan or topotecan). שאלת המחקר הראשונית הייתה הישרדות במטופלות עם גידול קשקשי של צוואר הרחם ובסך המשתתפות.
באנליזה בקבוצת המטופלות עם גידול קשקשי, נמצא יתרון הישרדותי מובהק לזרוע האימונותרפיה עם חציון הישרדות של 11.1 חודשים באימונותרפיה ו-8.8 חודשים בזרוע הכימיה. יתרון הישרדותי מובהק נמצא גם בכלל הקבוצה וכן בזרוע של סוג היסטולוגי אדנוקרצינומה. שעור התגובה היה גבוה יותר בזרוע אימונותרפיה לעומת כימותרפיה: (בגידולים קשקשיים 17.6% לעומת 6.7%, בהתאמה, בגידולים מסוג אדנוקרצינומה 12.3% לעומת 4.5%, בהתאמה), שיפור באיכות החיים תמך ברוע אימונותרפיה, הפסקת טיפול עקב תופעות לוואי בעד 6%.
החוקרים הסיקו שהמחקר עמד ביעדים שלו והוכיח שטיפול אימונותרפיה בקו השני ב-Cemiplimab מאריך חיים בחולות עם גידולי צוואר רחם גרורתיים.
יש לציין כי התכשיר טרם נרשם בהתוויה זו ואינו נמצא בסל הבריאות בישראל.
לפרסום המקורי
https://oncologypro.esmo.org/meeting-resources/esmo-virtual-plenary-resources/randomised-phase-iii-trial-data-on-the-efficacy-and-safety-of-cemiplimab-as-opposed-to-chemotherapy-in-patients-with-progressive-advanced-cervical-cancer