החלמה אחרי טיפולים בגידולי השד

סיכויי ההחלמה מסרטן בכלל, ומסרטן השד בפרט, הולכים ומשתפרים בעשור האחרון.  בארה”ב ובישראל סיכויי ההישרדות ל-5 שנים למי שאובחנה עם גידול בשד בשנים 2011-2012 הם כ-87-90%.  סיכויי ההחלמה הגבוהים מציפים אתגרי בריאות ואיכות חיים באוכלוסייה גדלה והולכת של מטופלות שעברו ניתוח להסרת הגידול, חלקן נחשפו לקרינה ולטיפולים מבוססי כימותרפיה ו/או תרופות ביולוגיות, ולפחות שני שלישים מהן ממשיכות כ-5-10 שנים בטיפולים אנדוקריניים אנטי אסטרוגנים.

בתקופה המיידית של הגילוי והאבחנה ההתמקדות העיקרית היא במשמעות הממצאים ובמשימה לעבור את הטיפולים. בתקופה זו ישנה התגייסות של חברים וקרובי משפחה, ו”עטיפה” על ידי אנשי צוותים רפואיים ופרה-רפואיים.  דווקא בתקופה שאחרי, “כשהשיער צומח”, יכולה להיות הצפה רגשית של הקושי שהיה, יחד עם בדידות הקשורה בפחדים שהמחלה תחזור וירידה בביטחון שהעניקו הצוותים הרפואיים שכבר אינם בתמונה.  לחרדות יכולים להתלוות קשיי שינה בלילה ועייפות וחוסר יכולת להתרכז ביום.  תלונות שכיחות נוספות הן כאבי פרקים בתקופה הסמוכה להפסקת כימותרפיה, ירידה בתחושה וכאבים בקצות אצבעות ידים ורגלים למי שנחשפה לתרופות כימיות נוספות, שינויי משקל קיצוניים (יותר עליה אך לעיתים ירידה) בסיום תקופת הכימותרפיה, ועייפות המופיעה אחרי ההקרנות.  בתקופה זו מאד חשוב לעודד אורח חיים בריא עם פעילות גופנית, תזונה בריאה, מנוחה כשצריך, ולהשיב את הביטחון ביכולת לחזור לתפקד במשפחה ובעבודה. לנשים רבות יכולת לגייס כוחות עצמיים ולמצא לבד את הדרך לחיים הקודמים שלהן, אך בחלקן טיפול רגשי תומך דווקא בתקופה הזו משפר משמעותית איכות חיים ואף מקל בתסמינים כמו עייפות וכאבי פרקים.  בחלק מהמחלימות מתחזקת בתקופה הזו התחושה שהן אסירות תודה על החיים שלהן, וחלקן גם מקבלות את עצמן טוב יותר מאשר בעבר.

בטווח הארוך חשוב לשמור על בריאות העצם, ולאפשר טיפול תומך הולם בנשים הסובלות מגלי חם, החמרה של תסמיני גיל המעבר, או קשיי שינה.  יש לזכור שעם עליה בשנות המעקב נראה גם מחלות אחרות כמו מחלות לב וכלי דם ששכיחותם פשוט עולה עם הגיל.

היכרות עם התסמינים, הדרכה ראויה והקשבה הם חלק חשוב שהרופא יוכל לתרום למסע ההחלמה.

Skip to content